Extra informatie Tonnen

algemene aandachtspunten voor tonnen

Vulsysteem regenton

Hieronder vind je onze verschillende vulsystemen voor jouw regenton, samen met een woordje uitleg

1. Gat Ø85 mm in het deksel

Door dit gat kan uw afvoerbuis in de ton, het gat bevindt zich steeds zo goed als aan de zijkant van het deksel. Indien ton met pomp komt het gat aan de overkant van de pomp. Standaard boren we Ø85 mm, indien u een andere maat wenst, gelieve dit in het vak 'opmerkingen' te melden bij het afrekenen. Met deze optie is er geen overloop aan uw ton.

img
img

2. Vulautomaat PVC

Deze dient om tussen jouw afvoerbuis (70/80mm) tussen te bouwen.
Een simpel systeem dat het regenwater altijd eerst naar de regenton doet vloeien, van zodra de ton vol is loopt het overtollige water automatisch verder weg via de afvoerbuis, zonder dat de ton overloopt door een teveel aan water. Als u één van de opties ‘vulautomaten’ kiest, is het gat in de ton uiteraard voorzien. U hoeft dan alleen nog de vulautomaat aansluiten op uw afvoer.

img
img
img

3. Vulautomaat Zink

Idem aan Vulautomaat PVC, deze kan alleen gebruikt worden voor afvoerbuizen met een diameter van 80mm.
Als u één van de opties ‘vulautomaten’ kiest is het gat in de ton uiteraard voorzien. U hoeft dan alleen nog de vulautomaat aansluiten op uw afvoer.

img
img
img

Kraantjes

Hieronder vindt u onze kraantjes voor in de regentonnen

1. Zonder kraantje

In tonnen met los deksel/tonnen met pomp heb je de optie om zonder kraantje te werken. In de regentonnen met vast deksel zit er standaard een kraantje in om het water uit de ton te krijgen. Let op, hier staat geen druk op zoals op de waterleiding, het kraantje kan wel gebruikt worden om uw ton te legen.
In elke ton zit ook een stopgat op de buik van de ton, dit is waarlangs de wijn in en uit het vat wordt gehaald. Hier zit uiteraard een stop in.

2. Chromé of messing

Wij werken met 2 mogelijkheden, zoals u op de afbeeldingen kan zien. 

img
img
img

Hoe hoog staat het kraantje?

Wij plaatsen de kraantjes steeds op ±30 cm hoogte, zodat u er zeker een grote emmer/gieter onder kan zetten. Indien u leeuwenpootjes of balken ter verhoging bijbesteld, houden wij hier uiteraard rekening mee en plaatsen we het kraantje lager in de ton. Voorziet u zelf iets om uw ton op te zetten, geef daarvan dan de hoogte mee in het vakje 'opmerkingen' bij het afrekenen, dan houden we hier rekening mee.

Afwerking ton

Hieronder vind u een uiteenzetting van de verschillende afwerkingen van de tonnen

1. Naturel

De ton blijft hoe ze bij ons is aangekomen, blank hout. De ene al wat lichter of donkerder dan de andere. De eiken tonnen kunnen gebruikssporen hebben van rode wijn of van het transport. Dat maakt elke ton ook uniek.

img
img

2. Beits

Hier werken we de ton af met een laagje bruine beits, deze heeft een iets wat mattere donkerbruine afwerking, die de kleine ‘imperfecties’ wat verdoezelt. 

img
img

3. Lijnolie

Hier werken we de ton af met een laagje lijnzaadolie, wat de nerven mooi doet uitkomen, en uw ton ietwat laat blinken. Hierdoor wordt ze een klein beetje donkerder.

img
img

4. Gebrand & Lijnolie

Bij onze kastanjehouten tonnen kunnen we deze branden en achteraf behandelen met lijnolie. Door het branden krijg je een uniek en stoer effect.

img
img

Wat qua onderhoud?

Welke optie u ook kiest, het is aan te raden uw regenton maximaal elke 2 jaar te behandelen langs de buitenkant. Beits of lijnolie beschermen uw regenton tegen allerlei weersinvloeden. Doet u dit niet, dan zal uw regenton langzaamaan natuurlijk gaan 'vergrijzen'. Langs de binnenkant hoeft u uiteraard niets te doen.
Wat wel belangrijk is, is dat u uw ton, waterpartij, bloembak, etc. een beetje van grond zet, zodat de wind er onderdoor kan. Dat geeft de bodem de kans om op te drogen wat schimmels en rot vermijdt.